• 01.png
 • 02.png
 • 03.png
 • 04.png
 • 05.png
 • 06.png
 • 07.png
 • 08.png
 • 09.png
 • 10.png
 • 11.png
 • 12.png
 • 13.png
 • 14.png
 • 15.png

Važne napomene:

 

 • dobijeni odgovor na vaše pitanje je samo informativne prirode i ne može zameniti mišljenje i nalaz naših kolega, koji su neposredno obavili sve potrebne preglede i analize;
 • lični podaci nisu dostupni posetiocima Site-a.

Ukoliko želite, možete postaviti pitanje stručnjacima Zdravstvenog centra u Zaječaru...

Guillain-Barre sindrom


Pitanje
Poštovani,
Imam kćerku koja ima 20 godina. U sedmom mjesecu ove godine liječena je od Gillian Barre-a sa imunoglobulinima (OXtagan 4 dana). U 11 mjesecu ponovno smo bili u bolnici jer joj je zahvatilo lijevu ruku. Na početku je bila desna noga i uništen je bio peroneus živac, kojeg je ona uz fizikalnu terapiju dosta dobro vratila. Opet je primila terapiju imunoglobulina (5 dana Endobulin Baxter). Tada su mi rekli da se radi o recidivu bolesti. Prije par dana nakon učinjenog ispitivanja živaca (EMG) doktor je rekao da je upala u oba dva ramena, i da ponovo moramo u bolnicu.
Molim Vas ako imate ikakva iskustva u vezi sa ovom bolešću da mi javite jer sam već sva u strahu od ishoda bolesti.
Zahvaljujem,
Srdačan pozdrav
S. M.

Odgovor
(Dr Emil Vlajić, neuropsihijatar)
Poštovana S.M.
Kao što su Vam verovatno doktori objasnili, Guillain-Barre sindrom je forma inflamatorne polineuropatije koja se karakteriše slabošću mišića i blagim poremećajem distalnog senzibiliteta koja u 2/3 slučajeva počinje 5 dana do 3 nedelje posle banalne infekcije, hirurške intervencije ili imunizacije. Zbog retkih, ali ozbiljnih komplikacija u akutnoj fazi bolesti, lečenje se obično sprovodi u specijalizovanim neurološkim ustanovama. U kasnijoj fazi bolesti fizikalna terapija je od velikog značaja. Uobičajeno je da oporavak traje mesecima, i da posle 3 godine dve trećine pacijenata nema nikakve posledice, dok jedna trećina ima umerenu slabost mišića. Oko 10% pacijenata doživi pogoršanje posle početnog poboljšanja, i tada se kaže da je to hronična recidivarajuća poliradikuloneuropatija. Tada slabosti mišića obično budu više asimetrične i sporije se razvijaju. U svakom slučaju, lečenje treba prepustiti neurolozima sa iskustvom u lečenju ove bolesti.


Hipersalivacija

Pitanje
Poštovani, 
moja mama već osam meseci ima problema sa hipersalivacijom. Naime u početku je sekret bio staklast-gust, lepljiv, obilan (pola litre dnevno). Za svo to vreme nije mogla da jede i oslabila je 7 kg. Počela je da pije kapi bisolvon i malo se razredila sluz, ali je još uvek obilna i opet se sliva i guši je (oko 300 ml). Nalazi su kompletno negativni (nema bakterije, gljivice...). Pljuvačka joj nije normalna (peni se). Ne može da spava, stalno kašlje i izbacuje tu sluz kroz usta jer joj se sliva taj sekret. Ona ima osećaj da se sav taj sekret sliva iznad nepca i kod ušiju sa unutrašnje strane, nema nikakve veze sa plućima jer ih je snimila i nalaz je uredan, nos je takođe u redu. U ustima nema rana, samo je muči salivacija. Stalno je umorna zbog bisolvona, a kad legne ne može da spava. Obišli smo 5 specijalista ORL i nijedan nije mogao da joj pomogne. OČAJNI SMO! MOLIMO VAS POMOZITE JOJ! (Posavetujte nas ako postoji neki lek)
S poštovanjem,
Tijana Smuđa iz Novog Sada

Odgovor
(Dr Emil Vlajić, neuropsihijatar
Poštovani
Nedostaju podaci koji su od bitne važnosti za pronalaženje prvog uzroka navedenih problema. 
Prvo, godine života pacijentkinje. Pretpostavljam da je vaša majka starije životne dobi, pa će i razmišljanja ići u tom pravcu. Takođe predpostavljam da ste uradili osnovne laboratorijske analize, jer bi neki nenormalni rezultati svakako uputili na smer daljih ispitivanja.
Postoji mogućnost da nije problem samo preterano lučenje pljuvačke, već njeno otežano eliminisanje (pomenuli ste da "nije mogla da jede"). Problem može biti u gutanju, tako da zbog poremećaja akta gutanja otežano guta i pljuvačku. Nekoliko dodatnih informacija bi bilo od pomoći (da li se zagrcne pri gutanju, da li se pri gutanju hrana i tečnost "vraćaju na nos"…). Neke neurološke bolesti mogu biti odgovorne. Tu bi bio od pomoći neurološki pregled i eventualna dodatna ispitivanja od strane neurologa. Druga mogućnost koju treba razmotriti je mehanička prepreka u jednjaku ili početku želuca. Ovu mogućnost treba ispitati rengenskim snimkom jednjaka sa kontrastom, ili esophgo-gastroskopijom fiberoptičkim gastroskopom. 
Ne treba isključiti ni slabost srčanog mišića, te je potrebno konsultovati kardiologa. 
Konsultujte se i sa stomatologom, ili ako ste u mogućnosti, specijalistom za bolesti usta i zuba (nekada sličan problem mogu da stvaraju veštačke proteze..). 
Svakako treba nastaviti i sa kontrolama kod ORL specijaliste. 
Ukoliko dostavite dodatne informacije, verovatno ćemo biti u mogućnosti da damo precizniji odgovor.


Pareza facijalnog nerva

Pitanje
Postovani,
u januaru 2005. god. sam dobila parezu facijalnog nerva desne polovine lica. Kao terapiju sam dobila injekcije OHB 12 i BEDOXIN a zatim sam nastavila da uzimam oralno vitamine B grupe. Ja sam konkretno uzimala "MILGAMMA". Ispostavilo se u međuvremenu da bolujem od tuberkuloze limfnih čvorova koji su bili uvećani na vratu, na desnoj strani. Zbog tuberkuloze mi nije rađena bilo kakva elektro stimulacija niti akupunktura u predelu facijalisa. Radila sam samo vežbe lica. Tuberkulozu sam lečila antituberkuloticima. Posle godinu dana osećam blage bolove u predelu desnog oka i desnog dela glave. Desno oko je suvlje od levog i još uvek se nisu opustili mišići u predelu oka. Imam neki čudan osećaj u glavi, kao blagu vrtoglavicu. Da li je to normalno u periodu oporavka posle pareze i da li bi trebalo da obavim neke pretrage kao sto su snimanje glave?

Odgovor
(Dr Srđan Nikolić, neuropsihijatar
Poštovana gospođo, na osnovu podataka koje ste nam dostavili, mogu da odgovorim sledeće:

 • Periferna paraliza facijalnog nerva je najčešće benigno oboljenje koje uz adekvatnu terapiju prolazi u najvećem broju slučajeva. U akutnoj fazi pored oduzetosti mišića jedne polovine lica, može da se javi i bol, koji se po povlačenju deficita i sam povlači.
 • U malom procentu zaostaje slabost manjeg ili većeg stepena (sekvela) što je na žalost i kod Vas slučaj.
 • Pojava TBC infekcije komplikuje celu priču pogotovu što je pojava nodusa sa iste strane gde i oduzetost nerva.

Iz Vašeg pisma se ne vidi da li je infekcijom zahvaćen još neki organ i da li je upotreba tuberkulostatika dovela do adekvatne remisije, tj. povlačenja bolesti.
Na osnovu dostupnih podataka predlažem Vam sledeće:

 1. Konsultaciju oftalmologa radi korekcije "suvog oka" i procene eventualnog oštećenja
 2. Konsultaciju ORL specijaliste radi isključivanja otogene problematike
 3. Ukoliko pomenuta ispitivanja ne objasne prirodu Vaših bolova, predlažem NMT mozga i konsultaciju neurologa.

Gojaznost kod mladih

Pitanje

Pozdrav! ja sam iz Hrvatske ali sam našao Vašu adresu na Internetu. 
Imam 18 godina, visok sam 177 i imam 87 kila, a imam dosta "sala". Kako to popraviti? I prema visini kolko bi ja trebao imati kilograma?

Odgovor
(dr Bratimirka Jelenković, pedijatar- endokrinolog)

Procena gojaznosti najbolje se vrši na osnovu izračunavanja BMI (body mass index) tj ITM (indeks telesne mase). BMI se izračunava kada se telesna masa (izražena u Kg podeli sa telesnom visinom (izraženom u metrima) na kvadrat. Tvoja ITM ili BMI = 27,77. Sa ovim BMI spadaš u grupu prekomerno uhranjenih sa umerenim rizikom za oboljevanje na osnovu BMI, pod uslovom da nemaš pridružena oboljenja kao što su povišen krvni pritisak, šećerna bolest, poremećaj masnoća u krvi ili neko drugo kardiovaskularno oboljenje. U slučaju postojanja i drugih oboljenja, sa ovom vrednošću BMI rizik je već visok za nastanak dodatnih oboljenja. 

Osim izračunavanja BMI za procenu rasporeda podkožnog masnog tkiva koristan je pokazatelj i izračunavanje odnosa STRUK/KUK (dobija se kada se krojačkim santimetrom izmereni obim struka podeli sa obimom kuka u cm.) Vrednosti veće od 1 za muškarce nose veći rizik za oboljevanje, kako nezavisno, tako i udruženo sa gojaznošću. 

Merenje obima struka je drugi način da se proceni distribucija masnog tkiva.
On je adekvatan indikator intraabdominalnih masti kao i zdravstvenog rizika. Zapaženo je da osobe (muškog pola) koje imaju obim struka preko 94 cm imaju povećan rizik, a preko 102 cm jako povećan rizik za obolevanje. Visok odnos abdominalnog masnog tkiva udružen je sa hipertenzijom, smanjenom tolerancijom na glukozu, hiperinsulinemijom i dislipidemijom (aterogeni plazma lipid profil-najčešće povišeni trigliceridi, a smanjen HDL). Ovi simptomi se označavaju danas kao sindrom X.
Nakon procene stepena uhranjenosti najidealnije je da se isključe najčešća oboljenja koja su udružena sa gojaznošću, naročito ako postoji i porodična sklonost ka kardiovaskularnim oboljenjima, poremećajem vrednosti masnoća u krvi ili šećernoj bolesti.

Najbolji način da smanjiš rizik od oboljevanja udružen sa povećanim BMI je da povećaš fizičku aktivnost i promeniš način ishrane. Pre preduzimanja umereno redukcione dijete potrebno je da se obavi pregled kod lekara. Bilo bi poželjno da svoj BMI smanjiš na manje od 25, jer je to vrednost koja predstavlja manji rizik po zdravlje. Dijetu savetuje nutricionista na osnovu pojedinačnih, ličnih sklonosti, stila i načina života. U svakom slučaju s obzirom na tvoje godine, to ne bi trebalo da bude previše rigorozna dijeta.

Tvoje pitanje me je podstaklo da za druge posetioce Site-a napišem i malo opširniji tekst o osnovnim pojmovima o gojaznosti: Gojaznost dece i adolescenata
U tekstu su priložene i tabele za jednostavno očitavanje BMI. (BMI-tables.pdf)


Vakcine protiv hepatitisa B i hemofilus influence B

Pitanje

Molim vas, recite mi da li kod vas mogu da se prime vakcine za meningitis i hepatitis B?
Mi živimo u Boru i naš pedijatar nam je rekao da možemo. Imam dvoje dece, uzrasta 4 i 8 godina.
Znam da stariji može da primi samo za hepatitis... i interesuje me, da li ih imate redovno i da li možemo da dođemo, naravno i koja ima je cena? Unapred zahvalna mama D.P.

Odgovor

Poštovana mamo D.P,
Vakcina protiv hepatitisa B se savetuje deci svih uzrasta, a vakcina protiv hemofilus influence B (izaziva meningitis, laringitis, otitis media ac.) savetuje se deci uzrasta do 5 godina (najugroženiji uzrast je od 3 meseca do 3 godine, nikada posle 5 godina).

U apoteci „Lek“ Apotekarske ustanove Zaječar mogu se naći vakcine ACT-HIB (vakcina protiv H influence tip B) i ENGERIX B (vakcina protiv Heptaitisa B).
U ovoj ustanovi je obezbeđen hladan lanac za vakcine, što znači da se vakcina od dobavljača dobija propisno čuvana (u frižideru), u apoteci se takođe čuva u frižideru, i što je najvažnije, pacijent po preuzimanju vakcine dobija informaciju o njenom čuvanju do mesta aplikacije. Naime, vakcina se ne sme zamrzavati, a van frižidera može biti maksimalno jedan sat. Po preuzimanju vakcine pacijent ide u ZZZZ (Higijenski Zavod), gde je može primiti i na uvid odnosi račun iz apoteke, tako da zdravstveni radnik može videti u koliko sati je kupljena vakcina.
Snabdevanje vakcinom ENERGIX B za sada je uredno i bez nestašica. 
Zbog neurednog snabdevanja vakcinom ACT-HIB u apoteci je formirana lista čekanja, koja sadrži pored imena i prezimena pacijenta i kontakt telefon i nije ograničena na stanovnike Zaječara.
Važno je da pacijenti imaju i informaciju o revakcinaciji, tako da odmah mogu da rezervišu vakcinu koja se čuva u apoteci do dana imunizacije.

DINAMIKA PRIMANJA VAKCINA

 • Za vakcinu ACT – HIB dinamika primanja je :
  - deca 2 – 6 meseci: 3 doze u razmaku 1 – 2 meseci,
  revakcinacija za 12 meseci (ukupno 4 vakcine)
  - deca 6 – 12 meseci: 2 doze u razmaku od jednog meseca
  revakcinacija za 18 meseci (ukupno 3 vakcine)
  - deca 1 – 5 godina: 1 doza
  Deca preko 5 godina se ne vakcinišu.
 • ENERGIX B (Euvax B):
  - odrasli i deca preko 12 godina: 3 doze x 1 ml
  - novorođenčad i deca do 12 godina: 3 doze x 0,5 ml

  Daje se po šemi:
  - I doza
  - posle mesec dana II doza
  - 6 meseci nakon I doze daje se III doza (ako je potrebna brža imunizacija III doza se daje 2 meseca posle I doze)
  - posle 12 meseci se vrši revakcinacija.
 • U apoteci „Lek“ se može nabaviti i PENTAXIM vakcina – polivakcina, koja sadrži i ACT – HIB a koja se daje 2 meseca po rođenju i to sledećom dinamikom:
  - primarna vakcina: 0,5 ml, 2, 3, 4 meseci po rođenju
  - revakcinacija: posle godinu dana.

NAPOMENA:

 • Vakcina ACT – HIB je u kompletu sa špricom i iglom, a ENERGIX B ne, dok je PENTAXIM vakcina takođe u kompletu sa špricom i iglom.
 • Cene: 
  - PENTAXIM vakcina: 3000,29
  - ACT – HIB: 775,47
  - ENERGIX B za odrasle: 623,98
  - ENERGIX B za decu: 521,70
 • Vakcine se dobro podnose.
 • Njihovo primanje treba odložiti u slučaju akutne bolesti sa visokom temperaturom. Manja infekcija nije kontraindikacija za imunizaciju.

Kontakt: mr ph Marija Milivojević, 019 – 421 – 120


Vazomotorni rinitis


Pitanje

Imam vazomotorni rinitis (alergijski), a u jednoj med.enciklopediji sam pročitao da je vazomotorni rinitis moguće lečiti hirurški. U pitanju je resekcija nerva vidianusa ili petrosusa koju su izveli Golding-Wood 1961. godine. Molim Vas da mi ukratko opišete ovu operaciju i da li dolazi do recidiva. Unapred hvala.

Odgovor

Hirurško lečenje vazomotornog rinitisa je krajnja metoda u lečenju ove bolesti i radi se obično kada svi drugi načini lečenja ne daju rezultate. Operacija se sastoji u presecanju tzv. Vidijevog živca koji je odgovoran za funkcionisanje nosne sluznice. Operacija se izvodi kroz vilični sinus pri čemu se odstranjuje zadnji zid sinusa i pristupa Vidijevom živcu, koji se nakon toga preseca. Postoje i drugačiji pristupi ovom živcu (neurohirurški, kroz nepce, itd.) ali je pristup kroz vilični sinus najčešće korišćen. 
Operacija traži veliko iskustvo operatera. Procena potrebe ovakve intervencije i samo izvođenje operacije obično se radi u Kliničkim ustanovama. Po statistikama rezultati ove operacije su zadovoljavajući.


Dečja epilepsija


Pitanje

Poštovani, 
Juče sam saznala da moje dete ima žarište epi napada sa desne strane. Pokušala sam da nešto o tome nađem na Internetu. Slučaj koji sam kod vas pročitala (članak u Timočkom medicinskom glasniku) i staviti link na taj tekst ka članku  me teši sa postignutim rezultatima, ali se kod mog deteta ne manifestuje na isti način. 
Moje dete ima 8 godina, ima napade koji se manifestuju grčenjem i drhtanjem jezika i levog obraza, traju 6-10 sekudni i desili su se dva puta za vreme popodnevnog odmora. S obzirom da je dete hiperaktivno, prvi put smo mislili da je to neko opuštanje ili reakcija u snu. Drugi put smo odmah otišli lekaru i juče je urađen EEG. U očekivanju smo zakazivanja Magnetne resonance i drugih pregleda. 
Počeli smo terapiju lekovima (Mazepine®), počev od 1/4 tablete 2 x dnevno, pa na dalje, povećanjem doze. Lekar mi je rekao da ovakve stvari u 80% slučajeva budu izlečene sa završetkom puberteta. 
Inače, dete već dve godine trenira svakodnevno odbojku i plivanje. 
Molim vas, ukoliko imate sličan slučaj ili znate o čemu se radi, volela bih da vidim šta se dalje dešava, šta mogu da očekujem. 
Puno vam se zahvaljujem unapred.
MajkaOdgovor 
(Dr Emil Vlajić, neuropsihijatar, epileptolog)


Nadam se da mogu da Vam odgovorim ovim putem.
Po opisu samog napada je teško sa sigurnošću reći o čemu se radi. Nedostaju detalji koji su važni za postavljanje dijagnoze (porođaj, rani razvoj uspeh u školi..), detaljniji opis samog napada, kao i EEG nalaz. Ali ipak...
Postoji tip dečje epilepsije koja se zove BECT (dečja benigna epilepsija sa centrotemporalnim šiljcima) gde se javljaju napadi slični onima koje ste opisali. Napadi se javljaju u budnosti ili u spavanju, mogu zahvatiti polovinu lica i jezik, u vidu peckanja, ili podrhtavanja mišića. Može se javiti i otežan ili nerazumljiv govor, kao i pojava pljuvačke na uglu usta. Sve traje kratko i prolazi potpuno. 
Da bi bili sigurni u dijagnozu, neophodno je uraditi i dodatna ispitivanja, što pretpostavljam da ste već i uradili. EEG nalaz obično bude specifično izmenjen ("epi fokus centrotemporalno"). Ne očekuje se da lekovi "poprave" EEG nalaz. Taj nalaz će neko vreme ostati takav, i to ne treba da vas brine. Pre ili kasnije EEG se "normalizuje". 
Ostali nalazi (neurološki nalaz, laboratorijske analize, CT – skener mozga, ili NMR – nuklearna magnetna rezonanca glave) budu normalni. 
Što se "napada" tiče, može se javiti još koji, ali i ne mora. 
Prognoza kod ovog tipa napada je ODLIČNA, i to je ono što je za Vas najvažnije. 
Redovno odlazite na kontrole, pridržavajte se saveta vašeg lekara i ne brinite previše. 
Najvažnije: ne brinite.