• 01.png
 • 02.png
 • 03.png
 • 04.png
 • 05.png
 • 06.png
 • 07.png
 • 08.png
 • 09.png
 • 10.png
 • 11.png
 • 12.png
 • 13.png
 • 14.png
 • 15.png

Indeks članaka

Najznačajniji projekti i aktivnosti u 2011. godini:

Akreditacija Opšte bolnice Zaječar

Opšta bolnica u Zaječaru je stekla status akreditovane bolnice na period od jula 2011.godine do jula 2012. godine. U postupku samoocenjivanja i eksternog ocenjivanja uključene su sledeće oblasti: opšte lečenje, intenzivna nega, operaciona sala, urgentna medicina, službe kliničke podrške ( radiologija, laboratorija i apoteka ), oblast životne sredine i neklinička podrška ( upravljanje, rukovođenje, ljudski resursi i upravljanje informacijama ). Krajem 2011. godine pripremljen je Plan integrisanog unapređenja kvaliteta za 2012. godinu u skladu sa preporukama Tima eksternih ocenjivača.


Donacija Vlade Japana - digitalni mamograf

U okviru projekta Vlade Japana ’’ Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji ’’, jula 2011. godine Zdravstveni centar Zaječar je dobio savremenu mamografsku opremu, čime je unapređen skrining i prevencija malignih promena na dojkama. Za nepunih 5 meseci, na novom mamografu pregledano je preko 700 žena.


Uvođenje kliničkih puteva

Kao deo projekta ’’Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje’’, Opšta bolnica u Zaječaru je uključena u proces razvoja i implementacije kliničkih puteva za: normalan porođaj, bronhijalnu astmu kod dece, laparoskopsku holecistektomiju, kolorektalni karcinom, akutni moždani udar i akutni koronarni sindrom. Na radionicama tokom 2011. godine predstavljeni su finalni nacrti kliničkih puteva, koji su tokom prve faze izrađeni i testirani u Opštoj bolnici u Zaječaru.


Angio sala u zaječarskoj bolnici

U toku 2011. godine započele su pripremne aktivnosti za buduću angio salu. Sredstva za ovu investiciju obezbedilo je Ministarstvo zdravlja RS. Kao deo pripremnih aktivnosti, lekari i medicinske sestre su pohađali edukaciju za obavljanje novih intervencija.


decembar 2011.
Edukacija zdravstvenih radnika radi formiranja elektronskog zdravstvenog kartona u bolnici


Edukacija zaposlenih zdravstvenih radnika za rad u licenciranoj aplikaciji Comtrade-a započela je 5. decembra i organizuje se u biblioteci Doma zdravlja. Cilj edukacije je osposobljavanje zaposlenih za rad u novoj aplikaciji kao i formiranje elektronskog zdravstvenog kartona u Opštoj bolnici Zaječar.

v280 v281

decembar 2011.
Istraživanje zadovoljstva korisnika i zaposlenih u primarnoj i stacionarnoj zdravstvenoj zaštiti


U cilju unapređenja kvaliteta rada, 5. decembra 2011.godine se organizuje ispitivanje zadovoljstva korisnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ( opšta medicina, služba za zdravstvenu zaštitu dece, stomatološka služba i služba za zdravstvenu zaštitu žena ) u trajanju od jednog dana. 
U delu stacionarne zdravstvene zaštite, istraživanje se sprovodi u periodu od 5. do 9. decembra 2011. godine, prilikom otpusta pacijenta iz bolnice. U specijalističkoj internističkoj ambulanti ispitivanje zadovoljstva korisnika se sprovodi 9. decembra 2011.godine.
Ispitivanje zadovoljstva zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti se organizuje 12. decembra 2011. godine od 7 – 19 časova, dok je za zaposlene u bolničkom delu planirano od 7 časova 12. decembra 2011. godine do 7 časova 13. decembra 2011. godine.


decembar 2011.
Obeležavanje jubileja 30 godina uspešnog rada Službe za hitnu medicinsku pomoć

v277 v278


Datum i vreme: petak, 2. decembar 2011. god., 12:00 h
Mesto: amfiteatar Doma zdravlja u Zaječaru 

PROGRAM:
11:30 Doček gostiju
12:00 Dobrodošlica – Pazdravne reči
12:10 Kratak istorijat službe 
Dr Miroslav Nedeljković, načelnik Službe za hitnu medicinsku pomoć
12:15 Predavanja po pozivu:

- Prof. dr Mira Živković, neurolog K.C. Niš
Prehospitalni tretman akutnog ishemijskog moždanog udara
- Prof. dr Milan Pavlović, kardiolog K.C. Niš
Prehospitalna firinoliza

K o k t e l


Novembar 2011.
Sistematski ginekološki pregledi 


Služba za zdravstvenu zaštitu žena organizuje sistematske ginekološke preglede za žene zaposlene u zaječarskim osnovnim i srednjim školama. Pregledi se organizuju u periodu od 7. – 10. novembra i od 14. – 17. novembra u prostorijama Medicinske škole od 9 – 12 h.
U interesu Vašeg zdravlja je da je javite na pregled uz podsećanje da je karcinom grlića materice izlečiv ukoliko se promene otkriju na vreme.
i gradjani treba da sa sobom ponesu overenu zdravstvenu knjizicu.


5. i  6. novembar 2011. god.
Vakcinacija protiv sezonskog gripa


U subotu i nedelju, 5. i 6. novembra 2011. godine u vremenu od 8 - 19 h u prostorijama Službe opšte medicine u Domu zdravlja biće organizovana vakcinacija protiv sezonskog gripa.
Svi zainteresovani gradjani treba da sa sobom ponesu overenu zdravstvenu knjizicu.


Novembar 2011.
Preventivni pregledi u novembru


Preventivni centar tokom novembra organizuje preglede prema sledećem rasporedu: 
1.11. – Medicinska škola, 
3.11. – Advokatska komora, 
8.11. – Tehnička škola, 
10.11.- O.Š. ’’ Desanka Maksimović ’’, 
15.11. – O.Š. ’’ Jelena Majstorović ’’, 
17.11.- Katastar, 
22. i  24.11. – JKP ’’ Kraljevica ’’


Oktobar 2011. 
Preventivni centar nastavlja preglede na terenu


Preventivni centar do kraja oktobra organizuje aktivnosti na terenu, tako da će 22.10. pregledi biti organizovani u Grljanu, 25.10. u Višem sudu u Zaječaru, 27.10. u Ekonomsko-trgovinskoj školi i 29.10. u Velikom Izvoru.


Oktobar 2011. 
Preventivni centar i Pneumoftiziološka služba organizuju merenje kapaciteta pluća


Preventivni centar Zdravstvenog centra Zaječar u saradnji sa Pneumoftiziološkom službom organizuje besplatne usluge spirometrije (merenje kapaciteta pluća). 
Ovi pregledi će biti organizovani u prostorijama Preventivnog centra u Domu zdravlja i to: 12., 13., 19. i 20. oktobra od 10 – 17 h.
Usluge spirometrije su besplatne za sve zainteresovane građane, a prvenstveno su namenjene pušačima i pacijentima sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća.
Obavezno je da prilikom pregleda pacijenti ponesu overenu zdravstvenu knjižicu.


8. oktobar 2011. 
Preventivni pregledi za meštane Vratarnice


Preventivni centar Doma zdravlja Zaječar obaviće preventivne preglede za meštane sela Vratarnica u prostorijama zdravstvene ambulante od 8 h.
U cilju očuvanja zdravlja, podsećamo korisnike da se odazovu na pregled, ponesu overenu zdravstvenu knjižicu i da ne doručkuju.
Pored opšteg pregleda lekara, meštani imaju mogućnost da izvrše kontrolu šećera, telesne težine, visine, izračunavanje body mass indexa, merenje krvnog pritiska, test u cilju prevencije karcinoma debelog creva, a kod žena će biti obavljen i pregled dojki, kao i obuka za samopregled.


4. oktobar 2011. god.
Akreditovan stručni sastanak: Gojaznost dece i mladih – prevencija i lečenje


Pogledajte ceo prilog


17. septembar 2011. 
Preventivni centar organizuje akciju za meštane sela Gamzigrad


Preventivni centar Zdravstvenog centra Zaječar nastavlja preventivne preglede u okviru mobilne jedinice.
Ova aktivnost se sprovodi u cilju ranog otkrivanja faktora rizika za nastanak masovnih hroničnih nezaraznih bolesti. Preventivni pregled podrazumeva opšti pregled lekara, kontrolu šećera, telesne težine, visine, izračunavanje body mass indexa, merenje krvnog pritiska, test u cilju prevencije karcinoma debelog creva, pregled dojki kod žena i obuku za samopregled. 
U subotu, 17. septembra 2011.god. preventivni pregledi će biti organizovani u Gamzigradu.
Pregledi počinju u 8:00 h, a korisnike podsećamo da ujutru ne doručkuju i da sa sobom ponesu overenu zdravstvenu knjižicu.


7. septembar 2011.
Edukacija za izradu strateškog plana za Dom zdravlja


U okviru DILS projekta, organizovana je edukacija ’’ Strateško planiranje zdravstvenih organizacija’’ na kome su učestvovali predstavnici Doma zdravlja Zaječar. Pomenuta edukacija ima za cilj osnaživanje zaposlenih za pripremu strateškog plana. Osnovne teme koje su obrađivane su: osnove zdravstvenog menadžmenta i strateška pozicija organizacije, misija, vizija, vrednosti, SWOT analiza, strateški ciljevi, operativni plan, aktivnosti, razvoj strateškog plana i implementacija. 
Zaječarski Dom zdravlja ima Strateški plan za period 2009. – 2011. godina, tako da je neophodna revizija postojećeg ili priprema novog, a ono što predstoji je i započinjanje procesa akreditacije. 

13. jul 2011.
Primopredaja mamografske opreme Zdravstvenom centru Zaječar


U okviru projekta Vlade Japana '' Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji'', Zdravstveni centar Zaječar posetiće državni sekretar Ministarstva zdravlja, prim. dr Elizabet Paunović, Ambasador Japana, NJ.E. gdin Tošio Cunozaki, predstavnik JICA-e Balkan, Satoru Kurosava i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, prof. dr Zoran Rakočević.
Pored prijema kod direktora Z.C. Zaječar, biće obavljena i primopredaja mamografske opreme od strane Vlade Japana.

 

s535 s537 s538

jun 2011.
Preventivni pregledi u Nikoličevu biće organizovani 11. juna, dok je za zaposlene u Timočkoj televiziji i radiju planirana akcija za 15. jun.


11. jun 2011. 
Sekcija za kolposkopiju u Zdravstvenom centru Zaječar


16. maj – 16. novembar 2011. 
Realizacija projekta javnih radova


U okviru javnih radova, Zdravstveni centar Zaječar realizuje šestomesečni projekat vredan 1,8 miliona dinara. Projektne aktivnosti uključuju sanaciju hidrantske mreže oko 550 metara, sanaciju slivnih površina voda radi sprečavanja podlivanja temelja, sanaciju internih saobraćajnica, kao i čišćenje i uređenje zelenih površina. Na planiranim poslovima angažovano je 10 radnika sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja u Zaječaru.

s129 s130

9–15. maj 2011. 
Nedelja zdravlja usta i zuba


Stomatološka služba obeležava Nedelju zdravlja usta i zuba, koja se organizuje pod sloganom ’’ Bolje sprečiti nego lečiti ’’. Tim povodom će 13. maja u 12 h u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru biti organizovana završna manifestacija, uz prigodan dečji program i izložbu literarnih i likovnih radova dece. Svako dete će tom prilikom dobiti četkicu i pastu za zube, a najlepši crtež će biti predstavljen na Simpozijumu preventivne medicine i dečje stomatologije od 10. do 11. juna u Zrenjaninu.


Maj 2011.
Dani akreditacije Opšte bolnice u Zaječaru od 8. do 11. maja 2011.
Plan ocenjivanja za Opštu bolnicu Zaječar

 

v264 v265

19-21. maj 2011. 
Zaječar
XXX Timočki medicinski dani


5. maj 2011. god.
Obeležen Dan babica 


Služba za zdravstvenu zaštitu žena je povodom 5. maja, Dana babica priredila stručni skup na kome su učestvovale predstavnice Udruženja ’’Majka hrabrost ’’ i Udruženja babica Srbije, babice sa područja Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, kao i zdravstveni radnici zaječarsko Zdravstvenog centra. Tim povodom je organizovano predavanje na temu ’’ Trudnoća – normalno drugo stanje ’’. Kao deo ove manifestacije deca iz Predškolske ustanove ’’ Đulići ’’ posetila su porodilište, a u holu Doma zdravlja je priređena izložbe dečjih crteža na istu temu.


16. mart 2011. god.
Stručni sastanak posvećen najsavremenijem i najefikasnijem načinu lečenja pacijenata sa akutnim infarktom miokarda


10h Svečano otvaranje:  Pozdravna reč direktora Z.C. Zaječar, Predsednika podružnice SLD, Predsednika Podružnice istočna Srbija-UKS, predstavnika Grada
10,30-11,30h Akademik prof Miodrag Ostojić:  PCI u terapiji infarkta miokarada sa ST elevacijom.
11,30-12h Prof dr Milan Nedeljković:  PCI u terapiji infarkta miokarada bez ST elevacije.
12-12,30h Prof dr Milan Nedeljković:  Šta klinički kardiolog treba da zna-U Fokusu: Primena lekova nove generacije u lečenju arterijske hipertenzije i srčane insuficijencije.
12,30-13h Doc dr Zoran Perišić:  Spašavajuća „Rescue“ PCI u terapiji akutnog koronarnog sindroma.
13-13,30h Mr sc med dr Vladimir Mitov, Dr Lale Zastranović:  Terapija akutnog koronarnog sindroma u Koronarnoj jedinici u Zaječaru- terapijski pristupi poslednjih 10 godina. Predstavljanje Koronarne jedinice u Zaječaru.

v259


Mart 2011.
Preventivni centar nastavlja preglede na terenu


Tokom marta meseca, Preventivni centar nastavlja preglede za radno aktivnu populaciju:
- 01.03. 2011. – Dunav osiguranje
- 03.03.2011. - Narodni Muzej
- 10.03.2011. – Dom učenika srednjih škola ( Internat )
- 12.03.2011. – Velika Jasikova
- 17.03.2011. – Policijska uprava
- 19.03.2011.- Grlište
- 22.03.2011. – Policijska uprava 
- 24. i 25. 03. 2011., Gradska uprava
- 29.03.2011., Gimnazija


28. februar 2011.
Obuka za pripremu projekata za IPA fond Evropske unije


Dvodnevna obuka ’’ Priprema predloga projekata za IPA fond Evropske unije ’’ održana je 28. februara i 1. marta 2011. godine u okviru projekta ’’ Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou ’’ – DILS Ministarstva zdravlja RS u saradnji sa Komorom zdravstvenih ustanova Srbije. 
Seminaru su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja , Zavoda za javno zdravlje i lokalne samouprave iz Zaječara.


21. februar 2011.
Dom zdravlja započeo projekat ’’ Poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom u gradu Zaječaru’’


U okviru projekta Ministarstva zdravlja RS ’’ Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou ’’ – Dils, 42 doma zdravlja koja su uključena u projekat dobila su finansijska sredstva za sprovođenje projekata koji su usmereni na unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite osetljivim populacionim grupama ( stari, deca, mladi, invalidi, Romi )
Zaječarski dom zdravlja započeo je realizaciju projekta ’’ Poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom u gradu Zaječaru ’’ u partnerstvu sa lokalnom samoupravom i Društvom za dečju i cerebralnu paralizu. Projektne aktivnosti podrazumevaju pružanje zdravstvenih usluga kroz preglede u kućnim uslovima, fizikalni tretman, negu i podršku kroz obezbeđivanje antidekubitalnih dušeka. 
Ministarstvo zdravlja sprovodi ove projekte sa ciljem unapređenja kapaciteta doma zdravlja, kako bi se razvilo partnerstvo sa lokalnom samoupravom i nevladinim organizacijama koje se bave osetljivim populacionim grupama.


17. januar 2011.
Zdravstveni centar Zaječar dobio novi skener aparat


Savremeni skener aparat ( General electric Bright Speed 16 ) koji je dobio Zdravstveni centar u Zaječaru uskoro će biti pušten u rad. Radovi na uređenju prostora su u završnoj fazi, nakon čega će novi skener aparat početi sa radom.

v254 v255

Lice za zaštitu podataka o ličnosti

Nenad Petrović

065 242 4291

radniodnosizcz@gmail.com