• 01.png
 • 02.png
 • 03.png
 • 04.png
 • 05.png
 • 06.png
 • 07.png
 • 08.png
 • 09.png
 • 10.png
 • 11.png
 • 12.png
 • 13.png
 • 14.png
 • 15.png

Indeks članaka

17. decembar 2009:
Zdravstveni centar dobio 1.300 doza vakcina protiv novog grip


Zaječarski Zdravstveni centar je danas dobio 1.300 doza vakcina protiv novog gripa. Preostala količina vakcina, očekuje se za dve nedelje.
Vakcinacija počinje u petak, 18. decembra i biće organizovana svakog radnog dana i subotom od 8:00 – 13:30 h. u prostorijama Službe opšte medicine Doma zdravlja u Zaječaru.
Vakcinacijom će najpre biti obuhvaćeni hronični pacijenti i zdravstveni radnici, dok će drugom tranšom vakcina biti obuhvaćeni i ostali zaposleni radnici u javnim službama.


23. novembar 2009.
U cilju prevencije novog virusa gripa A ( H1N1 ) pojačane zdravstveno vaspitne aktivnosti sa decom


Polivalentna patronažna služba je pojačala program zdravstvenog vaspitanja sa decom u seoskim sredinama. U cilju prevencije novog virusa gripa 1 ( H1N1 ) organizovane su zdravstvene radionice za decu nižih razreda osnovnih škola u Koprivnici, Dubočanu, Glogovici i Salašu. 
Realizatori pomenutih zdravstvenih aktivnosti su patronažne sestre i epidemiolog Zdravstvenog centra Zaječar.


4. novembar 2009.
Zdravstveni centar spreman za eventualnu pojavu novog virusa gripa 


Služba opšte medicine
U okviru Službe opšte medicine, zaječarskog Zdravstvenog centra preuređena je i obeležena prostorija sa posebnim ulazom za pacijente sa sumnjom na grip. Prostorije preventivnog centra su namenjene i obeležene za prijem pacijenata sa simptomima sličnim gripu. U tim prostorijama dežura edukovana medicinska sestra koja prima pacijente, uzima potrebne podatke i informiše lekara. Ukoliko se posumnja na novi virus H1 N1, lekar upućuje pacijenta na Infektivno odeljenje. 
U Službi opšte medicine formiran je call centar sa brojem telefona 428-328, putem koga korisnici mogu, u periodu od 7 – 20 h da dobiju savete od strane lekara.
Takođe su i u gradskim ambulantama postejeće prostorije preuređene za prijem pacijenata sumnjivih na grip. Dežurni brojevi telefona za građane u gradskim ambulantama su:

Ambulanta br.1: 421 – 438
Ambulanta Kotlujevac: 421-682
Ambulanta Karađorđev venac: 600-883

v217 v218


Služba za zdravstvenu zaštitu dece
U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece, zaječarskog Zdravstvenog centra preuređena je i obeležena posebna prostorija za decu sa sumnjom na grip. U toj prostoriji dežura edukovana medicinska sestra koja prima pacijente, a ukoliko se posumnja na novi virus gripa, lekar preduzima odgovarajuće mere. 
Takođe, roditelji mogu sve potrebne informacije u vezi gripa da dobiju i putem telefona:

425-811 lok. 247 za predškolsku decu i
425-811 loka 232 za školsku decu.

v219 v220

1. novembar 2009:
Perdijatrijska sekcija Srpskog lekarskog društva u Zaječaru 


Zdravstveni centar Zaječar je domaćin desete Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva ( Pozorište ’’ Zoran Radmilović ) sa početkom u 11:00 časova. Predstojeći stručni skup iz oblasti pedijatrije posvećen je ishrani kod dece. 

Dnevni red:

 1. Prof. Dr Miroslav Vrvić, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu
  Nutritivne karakteristike mlečnih formula za ishranu odojčadi
   
 2. Prof. Dr Gordana Kostić, Dečja klinika KC, Niš
  Wilmsov tumor
   
 3. Prof. Dr Niveska Božinović- Prekajski
  Institut za neonatologiju, Beograd
  Ishrana prevremeno rođene dece
   
 4. Prim. Mr sci dr Marija Mladenović, Zdravstveni centar Valjevo
  Alternativni mehanizmi digestije i apsorpcije
   
 5. Prim. Dr Bojana Cokić, Zdravstveni centar Zaječar
  Medicina i umetnost

Odlukom Zdravstvenog saveta Srbije (broj 153-02-1682/2009-02 od 24.09.2009. godine) sastanak je akreditovan, te će svaki učesnik dobiti 3 boda.


17. oktobar 2009.
Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Zdravstveni centar Zaječar je dobio 6000 doza vakcina protiv sezonskog gripa koje su namenjene za hronične bolesnike i stare preko 65 godina. Vakcinacija se sprovodi u Službi opšte medicine, dok će za nepokretne pacijente vakcinacija biti organizovana u okviru Službe za kućno lečenje. Takođe, za pacijente iz seoskih sredina je izdvojeno 1500 doza vakcina, koje su distribuirane seoskim ambulantama, čime je započela vakcinacija meštana ruralnih područja.


1. oktobar, 
Međunarodni dan starih: 
Preventivni pregledi u Crvenom krstu za članove kluba "Zrelo doba"

Povodom Međunarodnog dana starih, Preventivni centar Zdravstvenog centra Zaječar je u saradnji sa Crvenim krstom u Zaječaru organizovao preglede za stare u okviru kluba ’’ Zrelo doba ’’. Korisnici su imali prilike da prokontrolišu krvni pritisak, vrednosti šećera, holesterola i triglicerida u krvi, a za žene je organizovan i pregled dojki.

v205 v206

Septembar 2009: 
Obeležen 24. septembar, Svetski dan srca


Preventivni centar je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje ’’ Timok ’’ organizovao aktivnost povodom 24. septembra, Svetskog dana srca. Tom prilikom su zdravstveni radnici u centru grada organizovali aktivnost kontrole krvnog pritiska građanima i razgovarali o zdravim navikama u cilju prevencije kardio vaskularnih oboljenja ( pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i značaj preventivnih pregleda )
Tokom septembra organizovani su i preventivni pregledi za zaposlene u zaječarskoj pivari ’’ Efes ’’

v202 v203

Septembar 2009: 
Saradnja Zdravstvenog centra Zaječar i Univerzitetske dečje klinike u Beogradu


U cilju povećanja dostupnosti zdravstvene službe korisnicima i unapređenja stručnog rada, Zdravstveni centar Zaječar uspešno sarađuje sa Univerzitetskom dečjom klinkom u Beogradu. Uz stručnu pomoć Dr Dragana Vukanića, dečjeg hirurga/urologa iz Beograda, u zaječarskom Zdravstvenom centru rade se operacije iz oblasti dečji hirurgije i urologije za koje bi pacijenti morali da putuju u veće zdravstvene ustanove van Zaječara. Ovo je rezultat uspešne saradnje pedijatrijske, urološke i službe dečje hirurgije u Zaječaru sa pomenutom zdravstvenom ustanovom iz Beograda.

v201 v202

Septembar 2009: 
Bolnica u Zaječaru treća u Srbiji po kvalitetu rada u 2008. godini


Zdravstveni centar Zaječar i dalje zadržava visok kvaliteta rada. Na V Nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Bolnica u Zaječaru je zauzela treće mesto u kategoriji bolnica do 100.000 stanovnika. Istovremeno je Dom zdravlja zauzeo visoko 13. mesto u kategoriji domova zdravlja preko 50.000 stanovnika.


Avgust 2009:
U sastavu Polivalentne patronaže angažovan je zdravstveni medijator


U okviru Ministarstva zdravlja R.S. i Programa '' Dekada Roma '' u Zdravstvenom centru Zaječar od 1. jula 2009. god. angažovan je zdravstveni medijator za romsku nacionalnu manjinu. U sastavu Polivalentne patronažne službe, osnovna uloga zdravstvenog medijatora je povezivanje romske populacije sa lokalnom zajednicom, zdravstvenom službom, obrazovnim institucijama i službom socijalne zaštite.


13. jul – 13. oktobar 2009. 
Projekat "Čišćenje bolničkog kruga"

U okviru javnih radova Zdravstveni centar Zaječar realizuje tromesečni projekat "Čišćenje bolničkog kruga", čija je ukupna vrednost 2.250.000 din. Učešće Zdravstvenog centra u pomenutom projektu iznosi 300.000 dinara, dok je 1.950.000 dinara obezbeđeno iz budžeta R.S. Na poslovima čišćenja i uređenja bolničkog kruga angažovano je 20 nekvalifikovanih radnika i jedan šumarski tehničar.

v196 v197