• 01.png
 • 02.png
 • 03.png
 • 04.png
 • 05.png
 • 06.png
 • 07.png
 • 08.png
 • 09.png
 • 10.png
 • 11.png
 • 12.png
 • 13.png
 • 14.png
 • 15.png

Indeks članaka

8. decembra 2007.

Operacija katarakte

U saradnji sa Očnom klinikom u Nišu, Zdravstveni centar Zaječar nastavlja operacije katarakte sa ugradnjom sočiva. Tim povodom je 8. decembra 2007. god. na očnom odeljenju zaječarskog Zdravstvenog centra operisano 10 pacijenata u prisustvu Prof. dr Dragana Veselinovića, direktora Očne klinike u Nišu.


6. decembra 2007.

Promocija JUSAD studije

Pedijatrijska služba Zdravstvenog centra Zaječar 6. decembra 2007. godine je bila domaćin promocije monografije ’’Jugoslovenska studija prekursora ateroskleroze kod školske dece - JUSAD’’. O rezultatima jednog od naobimnijeg istraživanja u Srbiji, u amfiteatru zaječarskog Doma zdravlja govorili su Dr sci. Med. Milija Vukotić, direktor programa i projekta JUSAD studije, Prof. dr Srećko Nedeljković, predsednik Naučnog odbora JUSAD studije i Prof. dr Ivana Novaković, glavni istraživač JUSAD studije. O rezultatima istraživanja u opštini Zaječar, govorile su zaječarski pedijatri Mr sci.med.dr Bratimirka Jelenković i Dr Brankica Vasić, rukovodioci studije za našu opštinu.


26. i 27. novembra 2007.


Debata o zdravstvenoj politici


U okviru projekta '' Politika primarne zdravstvene zaštite na Balkanu '', koji finansira Kanadska Vlada, preko Kanadske agencije za međunarodni razvoj ( CIDA ) u Zaječaru je održan dvodnevni sastanak ( 26. i 27. novembra 2007. god. ), na kome su učešće uzeli predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Lokalnih samouprava, davalaca zdravstvenih usluga ( domovi zdravlja ) i korisnika zdravstvenih usluga. Dvodnevnoj radionici je prisustvovala Dr Ivana Mišić, pomoćnik ministra za organizaciju zdravstvene službe i zdravstvenu inspekciju, koja je govorila o organizaciji i finansiranju primarne zdravstvene zaštite.
Svrha organizovanog dijaloga o politici je da pruži priliku da se razgovara o nekim od kritičnih pitanja vezanih za primarnu zdravstvenu zaštitu iz uglova različitih interesnih grupa, sa ciljem započinjanjanja jačanja procesa efektivnih radnih odnosa između pružaoca zdravstvenih usluga i lokalnih samouprava. Na ovaj način bi se doprinelo identifikovanju ključnih faktora za uspeh i unapređenje pružanja usluga i izašlo u susret očekivanjima i zahtevima korisnika usluga.

v108

 

v109 v110
v111 v112 v113

 17. novembra 2007.


Stručna saradnja


U okviru stručne saradnje sa hirurškom službom Zdravstvenog centra Zaječar, Prof. dr Živan Maksimović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, sa Instituta za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, obavio je 17. novembra 2007. godine, konsultativne preglede u dogovoru sa hirurzima Zdravstvenog centra Zaječar, radi efikasnijeg lečenja pacijenata obolelih od vaskularnih bolesti i obavljanja eventualnih operativnih zahvata u Zdravstvenom centru Zaječar iz oblasti vaskularne hirurgije. Radi se o nastavku i proširenju saradnje koja datira od septembra 2006. godine. Na ovaj način će se ponovo uvesti operativno lečenje vaskularne patologije, koje je ranije rađeno i prekinuto pre 10-ak godina zbog zastarelosti i prestanka rada dijagnostičke opreme. S obzirom da je rendgenološka služba Zdravstvenog centra Zaječar osavremenjena za obavljanje kompletne dijagnostike, ispunjeni su uslovi za nastavak ranije pomenutih procedura.
U Zdravstvenom centru Zaječar, 17. novembra 2007.godine, boravila je Dr Olivera Kosovac, plastični hirurg sa Instituta za onkologiju Kliničkog centra Srbije, koja je uradila operaciju rekonstrukcije dojke i implantacije proteze. Pomenuta operacija je urađena u saradnji Dr Tatjanom Milaćević, hirurgom u Zdravstvenom centru Zaječar, koja je završila edukaciju za ovu vrstu operacije. Ovo predstavlja uvođenje nove operativne metode u lečenju patologije dojke u Zdravstvenom centru Zaječar, što doprinosi da ova zdravstvena ustanova uđe u red malobrojnih centara u Srbiji koji se bave ovom vrstom hirurgije.


5. oktobar 2007.

Služba za kućno lečenje proslavlja 20 godina rada

Povodom obeležavanja 20 godina postojanja i rada Službe za kućno lečenje, 05.10.2007. godine sa početkom u 13 h u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru biće održano stručno predavanje na temu: ''Terapija hroničnog kancerskog bola i prezentacija Durogestic flastera''. Podršku za organizaciju stručnog skupa pružio je Janssen-Cilag.

v075

 

v077

v076

 

v078 v079

Nove metode lečenja

Urološka služba Zdravstvenog centra Zaječar počela je novu metodu razbijanja kamena u mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici, uz pomoć aparata Litoplast 2. Do sada je urađeno 20 dezintegracija razbijanja kamena u mokraćnim kanalima, dok je ista intervencija urađena i kod 5 pacijenata sa kamenom u mokraćnoj bešici. Aparat najnovije generacije, Litoplast 2, proizvod je Švajcarske firme IMS, a Zdravstveni centar ga je kupio iz sopstvenih sredstava. Njegova vrednost je 20.000 evra.


 

27. jun 2007.

Ministar zdravlja posetio je Zdravstveni centar Zaječar

Ministar zdravlja. Prof. dr Tomica Milosavljević, 27. juna 2007. godine posetio je Zdravstveni centar Zaječar. Tom prilikom je otvorio rekonstruisan i savremeno opremljen operativni blok, obišao laboratoriju, službu opšte medicine, službu za zdravstvenu zaštitu žena i kabinet za digitalni rendgen. 
Tada je ministar zdravlja obišao i objekte u fazi rekonstrukcije ( odeljenje neurologije, psihijatrije i kuhinju ). 
Zdravstveni centar Zaječar posetili su i Hristos Gofas, šef operativnog centra Evropske agencije za rekonstrukciju u Beogradu i Matijas Rajnike, šef zdravstvenih programa Evropske agencije za rekonstrukciju.

v073

 

v074
v072

april 2007.


Novi projekat Doma zdravlja


Zaječarski Dom zdravlja jedan je od deset pilot domova zdravlja koji je uključen u projekat '' Politika primarne zdravstvene zaštite na Balkanu''. Ovo je zajednički projekat Ministarstva zdravlja RS i Kanadske agencije za međunarodni razvoj ( CIDA ), a njegova realizacija je planirana do septembra 2009. godine. Pozivu se odazvalo 54 doma zdravlja, a zajednička komisija Ministarstva zdravlja i Projekta je izabrala 10, među kojima su, pored Zaječara još i Bačka Topola, Novi Sad, Sečanj, Stari Grad (Beograd), Obrenovac (Beograd), Kragujevac, Užice, Niš i Doljevac.
Svrha pilot domova zdravlja je da se, kroz jačanje kapaciteta pilot domova zdravlja da efikasno pružaju kvalitetne usluge primarne zdravstvene zaštite, prikupe dokazi i informacije za jačanje procesa kreiranja politike primarne zdravstvene zaštite.
Namera je da se osposobe pilot domovi zdravlja da kroz primenu praktičnih mehanizama i instrumenata što uspešnije se prilagode izmenama politike i propisa i samim tim poboljšaju pružanje usluga kroz povećanje delotvornosti, a sve u skladu sa razumevanjem potreba korisnika.


28. februara 2007.

Otvoreni su Kabinet za digitalni rendgen i laboratorija

Dr sc. med Nevena Karanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije je 28. februara 2007. godine otvorila savremeno opremljen Kabinet za digitalni rendgen.
Digitalni rendgen, čija je vrednost oko 230.000 evra je jedan od 7 rendgen aparata u Srbiji, a jedini takav u Timočkoj krajini. Mogućnosti ovog savremenog aparata su digitalna radiografija, digitalno snimanje krvnih sudova i mogućnost slanja slike Internetom. Zdravstveni centar Zaječar je iz sopstvenih sredstava uložio 7.500 evra za dodatno uređenje i opremanje Kabineta za digitalni rendgen.

v066

 

v065
v064


Rekonstrukcija laboratorije započela je 02.10.2006., a vrednost radova iznosi 110.000 evra. Finansijska sredstva za rekonstrukciju obezbeđena su iz Programa Nacionalnog investicionog plana. U laboratoriji, koja se prostire na 400 met. kv. kompletno je promenjena elektro-instalacija, vodovodna mreža, spušten plafon i postavljen antistatski pod. Od kredita Evropske investicione banke obezbeđena je savremena laboratorijska oprema u vrednosti od 300.000 evra i to: 2 centrifuge, biohemijski analajzer, 2 hematološka analajzera, 4 mikroskopa i gasni analajzer. Zdravstveni centar Zaječar je iz sopstvenih sredstava kupio opremu u vrednosti oko 500.000 dinara ( stolovi, stolice, klupe za čekaonicu, sudopere). Nova infrastruktura, kao i nova oprema u potpunosti zadovoljava potrebe pacijenata.

 

v040