• 01.png
  • 02.png
  • 03.png
  • 04.png
  • 05.png
  • 06.png
  • 07.png
  • 08.png
  • 09.png
  • 10.png
  • 11.png
  • 12.png
  • 13.png
  • 14.png
  • 15.png

Indeks članaka

8. decembra 2007.

Operacija katarakte

U saradnji sa Očnom klinikom u Nišu, Zdravstveni centar Zaječar nastavlja operacije katarakte sa ugradnjom sočiva. Tim povodom je 8. decembra 2007. god. na očnom odeljenju zaječarskog Zdravstvenog centra operisano 10 pacijenata u prisustvu Prof. dr Dragana Veselinovića, direktora Očne klinike u Nišu.


6. decembra 2007.

Promocija JUSAD studije

Pedijatrijska služba Zdravstvenog centra Zaječar 6. decembra 2007. godine je bila domaćin promocije monografije ’’Jugoslovenska studija prekursora ateroskleroze kod školske dece - JUSAD’’. O rezultatima jednog od naobimnijeg istraživanja u Srbiji, u amfiteatru zaječarskog Doma zdravlja govorili su Dr sci. Med. Milija Vukotić, direktor programa i projekta JUSAD studije, Prof. dr Srećko Nedeljković, predsednik Naučnog odbora JUSAD studije i Prof. dr Ivana Novaković, glavni istraživač JUSAD studije. O rezultatima istraživanja u opštini Zaječar, govorile su zaječarski pedijatri Mr sci.med.dr Bratimirka Jelenković i Dr Brankica Vasić, rukovodioci studije za našu opštinu.


26. i 27. novembra 2007.


Debata o zdravstvenoj politici


U okviru projekta '' Politika primarne zdravstvene zaštite na Balkanu '', koji finansira Kanadska Vlada, preko Kanadske agencije za međunarodni razvoj ( CIDA ) u Zaječaru je održan dvodnevni sastanak ( 26. i 27. novembra 2007. god. ), na kome su učešće uzeli predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Lokalnih samouprava, davalaca zdravstvenih usluga ( domovi zdravlja ) i korisnika zdravstvenih usluga. Dvodnevnoj radionici je prisustvovala Dr Ivana Mišić, pomoćnik ministra za organizaciju zdravstvene službe i zdravstvenu inspekciju, koja je govorila o organizaciji i finansiranju primarne zdravstvene zaštite.
Svrha organizovanog dijaloga o politici je da pruži priliku da se razgovara o nekim od kritičnih pitanja vezanih za primarnu zdravstvenu zaštitu iz uglova različitih interesnih grupa, sa ciljem započinjanjanja jačanja procesa efektivnih radnih odnosa između pružaoca zdravstvenih usluga i lokalnih samouprava. Na ovaj način bi se doprinelo identifikovanju ključnih faktora za uspeh i unapređenje pružanja usluga i izašlo u susret očekivanjima i zahtevima korisnika usluga.

v108

 

v109 v110
v111 v112 v113

 17. novembra 2007.


Stručna saradnja


U okviru stručne saradnje sa hirurškom službom Zdravstvenog centra Zaječar, Prof. dr Živan Maksimović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, sa Instituta za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, obavio je 17. novembra 2007. godine, konsultativne preglede u dogovoru sa hirurzima Zdravstvenog centra Zaječar, radi efikasnijeg lečenja pacijenata obolelih od vaskularnih bolesti i obavljanja eventualnih operativnih zahvata u Zdravstvenom centru Zaječar iz oblasti vaskularne hirurgije. Radi se o nastavku i proširenju saradnje koja datira od septembra 2006. godine. Na ovaj način će se ponovo uvesti operativno lečenje vaskularne patologije, koje je ranije rađeno i prekinuto pre 10-ak godina zbog zastarelosti i prestanka rada dijagnostičke opreme. S obzirom da je rendgenološka služba Zdravstvenog centra Zaječar osavremenjena za obavljanje kompletne dijagnostike, ispunjeni su uslovi za nastavak ranije pomenutih procedura.
U Zdravstvenom centru Zaječar, 17. novembra 2007.godine, boravila je Dr Olivera Kosovac, plastični hirurg sa Instituta za onkologiju Kliničkog centra Srbije, koja je uradila operaciju rekonstrukcije dojke i implantacije proteze. Pomenuta operacija je urađena u saradnji Dr Tatjanom Milaćević, hirurgom u Zdravstvenom centru Zaječar, koja je završila edukaciju za ovu vrstu operacije. Ovo predstavlja uvođenje nove operativne metode u lečenju patologije dojke u Zdravstvenom centru Zaječar, što doprinosi da ova zdravstvena ustanova uđe u red malobrojnih centara u Srbiji koji se bave ovom vrstom hirurgije.


5. oktobar 2007.

Služba za kućno lečenje proslavlja 20 godina rada

Povodom obeležavanja 20 godina postojanja i rada Službe za kućno lečenje, 05.10.2007. godine sa početkom u 13 h u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru biće održano stručno predavanje na temu: ''Terapija hroničnog kancerskog bola i prezentacija Durogestic flastera''. Podršku za organizaciju stručnog skupa pružio je Janssen-Cilag.

v075

 

v077

v076

 

v078 v079

Nove metode lečenja

Urološka služba Zdravstvenog centra Zaječar počela je novu metodu razbijanja kamena u mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici, uz pomoć aparata Litoplast 2. Do sada je urađeno 20 dezintegracija razbijanja kamena u mokraćnim kanalima, dok je ista intervencija urađena i kod 5 pacijenata sa kamenom u mokraćnoj bešici. Aparat najnovije generacije, Litoplast 2, proizvod je Švajcarske firme IMS, a Zdravstveni centar ga je kupio iz sopstvenih sredstava. Njegova vrednost je 20.000 evra.